Dolar34.0142 TL
Euro37.9740 TL
Sterlin45.3246 TL
Aydın 19.3 °C
Açık

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nden Büyük Menderes Nehri'ne Çare Arayışı

Kuşadası Ekoloji Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin yaşadığı kuraklık ve kirlilik sorununa dikkat çekerek, acil çözüm çağrısında bulundu. Sürücü, yaptığı açıklamada, nehrin geçmişte yaşanan taşkınlarla binlerce dönüm tarım arazisini sular altında bıraktığını hatırlatarak, bugün ise kuraklık nedeniyle içinden yürünebilir hale geldiğini belirtti.

  • 0
  • 73
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nden Büyük Menderes Nehri'ne Çare Arayışı
copyright © kusadasihaber.com.tr
Yazı Boyutu:

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü; "Özellikle Söke bölgesinde nehrin tamamen kurumasıyla birlikte ekosistem çökmüş durumda. İçindeki küçük su birikintilerinde kalan sucul canlılar da kuşlar tarafından tüketilerek yok olmuştur. Yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kurak geçen yaz aylarında çiftçilerimiz ürünlerini sulamakta büyük zorluk çekiyor. Menderes'te su kalmayınca kanallar da kurudu. Çaresiz kalan bazı çiftçiler, endüstriyel ve evsel atıkların döküldüğü kirli tahliye kanallarından su çekerek tarlalarını sulama yoluna gitti. Bu durum hem tarım ürünlerinin kalitesini düşürüyor hem de çevre kirliliğini artırıyor."

Tarihi Taşköprü Tehlikede
Sürücü, Söke'ye bağlı Sarıkemer'de bulunan tarihi Taşköprü'nün de büyük bir tehlike altında olduğunu vurguladı. Yukarı havzadan gelen çöpler, katı atıklar ve ağaç kütükleri, köprünün kemerlerini tıkayarak su akışını engelliyor. Bu durum hem aşağı bölgelerdeki çiftçileri etkiliyor hem de sucul canlıların geçişini zorlaştırıyor. Ayrıca, tarihi köprünün yapısına da zarar vermektedir. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun köprüye zarar vermemesi için gerekli izinleri vermesine rağmen, ilgili kurumlar tarafından bir türlü temizlik çalışması yapılmaması büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Vatandaşların Çaresizliği

Sürücü, Sarıkemer'de oturan vatandaşların, ilgili kurumlardan bekledikleri temizlik çalışmasını göremeyince çaresizliğe düştüğünü ve kendi başlarına köprünün arkasındaki ağaç kütüklerini yakarak temizlemeye çalıştıklarını belirtti. Ancak bu durum, tarihi köprüye daha büyük zararlar verebilecek bir tehlike oluşturdu. İtfaiyenin müdahalesiyle yangın söndürülerek büyük bir felaket önlendi.

DSİ'ye Acil Çağrı

Sürücü, DSİ Bölge Müdürlüğü'nden acil müdahale isteyerek, “Şu anda su seviyesi düşük olması nedeniyle temizlik için uygun koşullar. Karayolları ve KUDEP gibi ilgili kurumların da gözetiminde, tarihi Taşköprü'ye zarar vermeden temizlik çalışmaları yapılabilir. Aksi takdirde, yağışlarla birlikte sorunlar daha da büyüyecektir” uyarısında bulundu.

Yüzer Bariyer Sistemi Zorunlu

Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin tekrar suyla dolduğu dönemlerde, yukarı havzadan gelen çöplerin köprüde birikmesinin önlenmesi için mutlaka yüzer bariyer sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sayede hem tarihi köprü korunacak hem de deniz kirliliği önlenecektir.

Barselona Sözleşmesi

Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin temizlenmesinin, Türkiye'nin imza attığı Barselona Sözleşmesi (Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi) çerçevesindeki yükümlülüklerinin yerine getirilmesi açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.

Yorum Yaz
Diğer Haberler

Latmos'a Maden Tehlikesi: "Çörlen'i Koruyalım!" Çığlığı

Efes Selçuk, EFEST ile Canlanıyor!

Pamucak'ta Yüzgeçleri Kesilmiş Yunus Bulundu: "Denizlerimiz Katlediliyor!" Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'den Çarpıcı İddialar

Palamut Bereketi Kapıda! Balıkçılar Müjdeyi Verdi!

Çöp Konteynerinde Bulunan Yavru Kirpiler Kurtarıldı!

Yuvam Plajı'nda Tırtak Yunus Faciası: Denizlerimiz Çığlık Atıyor

Whatsapp İhbar Hattı